RC Magazine přichází...
Jak jste mohli již v posledních dnech pozorovat, na tomto portálu se objevovaly malé náznaky zásadní změny.
POZOR! S PLATNOSTÍ OD 5.2.2010 BU...
Celý článek »
XRAY X10 Link
U nás oblíbené GTčko se dočkalo nové verze pro použití i LiPo baterií...
Celý článek »
HotBodies Cyclone TC – Stock(erův) Speciál
Není to žádná novinka, to opravdu ne. Nezažívá takový boom v naší zemi jako Tamiya, opravdu ne. Ale pořád to je podvozek, co m...
Celý článek »
XRAY XII Link - Opět na Vánoce
Dvanáctiny se v loňském roce dočkaly od firmy XRAY velké nadílky v podobě zcela nového podvozku v tomto měřítku – PanCar XII. Téměř na den...
Celý článek »
Tak už je to tady, krabice s novou T3 přede mnou. Standardně provedené balení, na které jsme u podvozků firmy Xray zvyklí. Pojďme se podívat, co na nás čeká uvnitř.Po sundání víka a otevření krabice na Vás kouká jedna uzavřená polovina, kde jsou uloženy díly po sáčkách a v druhé části je pěkně v zataveném sáčku manuál, set-up book, základní set-up, tabulka převodových poměrů, obtisky a pod vším tímto materiálem je ukryto plato s bulkheady. Samostatně také obdržíte certifikát s číslem podvozku.
STAVBA
Pro samotnou stavbu modelu je vše potřebné uvedené v manuálu, kde je rozkreslen každý jednotlivý krok zvlášť a uvedeny různé tech-tipy a užitečné rady s odkazy na set-up book.

Co mne trošku zaskočilo, tak je oproti T2‘009 pro sestavení nutné mít ještě klíček na spojovačky 4mm a to z toho důvodu, že nové hliníkové spojovačky mají čtyřhran tl. 4mm, staré ocelové měly čtyřhran tl. 3mm. A dále je zde klíč 5,5 mm na plastové matičky určené pro usazení dorazů pro LiPo baterie, ten není zas až tak důležitý, postačí ploché kleště. Jinak je nářadí potřebné pro sestavení shodné s předchozími podvozky a tudíž ho každý má ve svém nářadí.
Vše začíná obroušením hran uhlíkového plata a následné zalepení vteřinovým lepidlem. Stejným způsobem jsem si připravil i přední a zadní parohy a vrchní plato. Následně si ještě připravíte přední pevnou osu a zadní diferenciál. Ten je již z továrny sestaven, ale já jsem ho rozložil, vyčistil a znovu namazal. Kdo si chce všechny přípravné práce udělat před samotným osazováním podvozku tak si ještě zkompletuje všechny spojovačky a připraví tlumiče. Tím přípravné práce končí a hurá na stavbu podvozku.

Opravdová stavba začíná připevněním držáků spodních ramen, zde je uvedeno v návodu upevnění spodních alu držáků ramen následně bulkheadů a pak montáž plastových držáků ramen a osazení ramen. Já osobně jsem se zde nedržel manuálu a trošku jel podle sebe. Takže jsem osadil samostatné alu držáky spodních ramen a osadil na ně plastové držáky ramen. Ještě jsem je ale neutahoval napevno, jen lehce abych mohl doladit chod ramen. Následně jsem si nachystal ramena a spodní celý alu držák ramen spolu s plastovými držáky ramen. Ramena jsem zasunul do držáků a ty následně spolu s rameny upevnil na šasi. Po utažení držáků k šasi jsem dotáhl každé rameno zvlášť, tak aby šlo plynule. Následně jsem osadil bulkheady. Tento způsob se mi zdál lepší než ten uvedená v manuálu a hlavně si myslím že ho použijete i následně při ladění roll centrů spodních ramen při plně osazeném podvozku. Zde určitě každý ví, že výměna roll centrů je někdy o nervy, hlavně co se týče podložek. Zda se Vám to takhle bude sestavovat lépe než dle manuálu musí každý posoudit sám.

Tímto máme připravený základ pro osazení převodového ústrojí. Vše začíná sestavením hlavního kola a řemenic pro náhon přední a zadní nápravy. Ve stavebnici je jako základní převodové kolo použito kolo s 84 zuby. Já jsem ho nahradil kolem s 78 zuby a to proto, že jezdím kategorii Stock a tímto docílím lepších převodových poměrů. Zde je potřeba dávat pozor na orientaci osazení pro uchycení kola. Dále přední pevnou osu a zadní diferenciál máme již připravené a tak můžeme osadit kompletní transmise. Zde je nyní možnost osadit převody podle toho s jakými pohonnými bateriemi budeme model provozovat, zda s klasickým pěti či šesti článkem nebo LiPo bateriemi. Díky této možnosti je podvozek vyvážen a není nutno kompenzovat lehkou LiPo baterii nesmyslným dovažováním na její straně. Velmi chytré řešení . Po usazení a přiměřeném napnutí řemínků připevníme horní část bulkheadů a plastové podložky pro uchycení středního náhonového kola. Následně připevníme přední a zadní parohy a už to pomalu začíná vypadat jako auto.

Další částí je sestavení řízení a osazení horního plata. Zde je na řadě ta nepříjemná práce a to je sestavování spojovaček. Krátká spojovačka k servu jde složit celkem v pohodě, z nářadí si vyndáte klíček na spojovačky a pěkně jí složíte. Zádrhel nastane když stejným způsobem chcete sestavit spojovačky ke kamenům řízení. Zde zjistíte že ten starý dobrý klíček co jste měli na T2‘009 tam nějak nepasuje, že je malý. U T3 jsou použity spojovačky hliníkové v černém eloxu, ale se čtyřhranem, který má 4 mm. Takže trošku problém, když nejste nachystáni dopředu. Jinak po sestavení spojovaček vše připevníte na servo-saver, který je již z výroby sestaven, a můžete ho umístit na šasi. Následně řízení zaklopíte horním platem a máte hotovo.

No a teď hurá na dokončení ramen. Vše začíná sestavením kardanů. Zadní kardany jsou hliníkové a opatřeny plastovými podkovami, tak aby se neopotřebovávál kolíček kardanu o výstup z kuličkového diferenciálu. Přední kardany jsou ocelové, dle prvního pohledu bych řekl, že jsou dokonce slabší než ty u T2‘009. Po jejich sestavení dojde k osazení do kamenů. Zadní kameny zůstaly beze změny. U předních došlo k modifikaci pro zvětšení poloměru zatáčení. Následně se dostaneme opět k montáži spojovaček. Zde nastal problém s nacvaknutím kloubků na hliníkové roll centery. Je potřeba trošku hrubé síly, nejlepší je namontovat roll center na parohy a pak opřít kleště o hlavu šroubu a nacvaknout kloubek. Následně osadíte kameny na ramena, osičku zajistíte červíkem a vrchní rameno připevníte s vložením patřičného množství podložek jak je uvedeno v manuálu. U zadních kamenů je dobré do volné dírky pro uchycení horního ramene našroubovat červík 3x5mm pro jeho delší životnost. Na přední kameny přichytíme spojovačky řízení. Nyní nás čeká poslední krok pro kompletaci ramen a to je sestavení příčných stabilizátorů. Zde je vše bez problémů, akorát při osazovaní je nutné kontrolovat hladký chod stabilizátoru. Oproti T2‘009 jsou na zadních ramenech tři pozice pro uchycení stabilizátoru. Uvidíme jak se bude ladit tuhost příčného stabilizátoru.

Na podvozku nám toho již moc neschází, už jen dokončit tlumiče a pak finální osazení sloupků pro uchycení karoserie a podložek pro upevnění baterií.
Tak hurá na tlumiče. Vše začíná kompletací pístnic, zde je možno použít dvě varianty. Buď nastavitelné a nebo pevné. Tady záleží na každém z Vás pro co se rozhodne. Po sestavení pístnic si připravíme těla tlumiče. Na ty našroubujeme matici pro nastavení předpjetí pružiny. Následně do takto připraveného těla vložíme zkompletované pístnice, které lehce potřeme silikonovým olejem pro hladký chod. Následuje kompletace spodní části těla tlumiče. Jedná se osazení těsnících O-kroužků a jejich zakrytí spodní maticí. O-kroužky opět lehce potřeme olejem pro jejich lepší montáž. Následně osadíme matici, která stáhne kroužky pro utěsnění spodní části tlumiče. Tímto má připravené těla tlumičů a nyní našroubujeme spodní oka. Zde si opatrně chytneme štípačkami poslední závit pístnice a našroubujeme oka. Zde si musíme dávat pozor, aby nedošlo k poškození pístnice. Později by mohlo docházet k protékání tlumiče. Následně přistoupíme k naplnění tlumičů, to je trošku náročnější práce a je potřeba si dávat pozor aby v těle tlumiče nezůstal vzduch. Stačí jedna malá bublinka a už tlumič pracuje jinak než tlumič perfektně naplněn. Po naplnění můžete ještě doladit rebound čili vracení tlumiče. Následně osadíte pružiny a tlumič je již skoro připraven k osazení na podvozek, ještě zbývají kulové čepy. Zde si pomůžeme jako u ostatních kulových kloubů šroubkem s podložkou jak je znázorněno v manuálu, velmi dobré řešení. A nyní již můžete tlumiče osadit na podvozek.
A nyní se již blížíme do finále. Už nás čeká jen osazení předního nárazníku a sloupky karoserie. To už je brnkačka. V přední části je nárazník z mechové gumy, který dobře chrání při čelních nárazech. Sloupky karoserie opatříme podložkami pro usazení karoserie do správné výšky. Tímto krokem máme postaveno a už nás čeká jen osazení elektroniky.

Při osazování elektroniky jako první osadíme servo řízení. Je to trochu formou pokus omyl. Servo je posunuto hodně ke středu a je nutné si pohlídat vzdálenost páky řízení od vrchního plata a také páky servo saveru od samotného serva. Například při osazení Futaby bez podložek páka servo saveru naráží do serva a je nutné použít podložky o tl. 1 mm. U ostatních serv uvidíte až při samotné montáži, podložek je dostatek a jsou odstupňovány po 1 mm. Následuje montáž motoru, kde je pro lepší přístup k červíku pastorku otvor ve spodním platu, to vítám, ale bohužel se špatně trefuje, protože otvor není dost velký. Takže si musíte nastavit pastorek tak aby byl červík otočen směrem k otvoru a pak trochu poslepu se trefit. Ale asi jde o zvyk, po pár montážích už to půjde samo. Následuje osazení regulátoru a přijímače. Ty jsou posazeny co nejvíce do středu podvozku pro vyvážení podvozku. Zkoušel jsem jaký vliv má osazení regulátoru dle návodu pro LiPo baterie a pro NiMH. Původně jsem měl regulátor připevněn tak jak je uvedeno v návodu, ale při zkoušení vyvážení podvozku jsem nebyl moc spokojen s tímto umístěním. Regulátor jsem odlepil a dal jsem ho klasicky kabeláží ke středu. Když si vezmete samotný regulátor do ruky s naletovanými kabely, tak zjistíte, že nejtěžší část celého regulátoru jsou kabely. Proto jsem je dal ke středu a vyvážení bylo mnohem lepší než původní dle návodu. V tomto kroku záleží na Vás pro jakou variantu se rozhodnete. Následuje montáž dorazů pro baterie. Jsou to buď klasické dorazy pro šesti či pěti článek a nebo nově pro LiPo baterie. Tím máte podvozek sestaven.
Nyní už jen osadit kola, baterie a karoserii a můžete vyrazit. Tady jenom upozorním na to, že karoserie z T2‘009 nepasuje na T3. Rozteč mezi předními i zadními sloupky je stejná, ale vzdálenost předních od zadních je zhruba o půl díry větší, takže je nutné trošku poupravit otvory pro karoserii. Teď už jenom hodně zdaru při závodním i rekreačním ježdění.
Díky Kodiakovi přikládáme i video stavby samotné:
POROVNÁNÍ T2 009 A T3 - DETAILY
![]() porovnání kamenů, blíže k Vám T3, vzadu T2 009 |
|
| XRAY T2 009 | XRAY T3 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Pokud budete mít chuť, můžete si projít tabulku s přehledem dílů, které lze použít u jednotlivých podvozků XRAY a jejich kompatibilitou.
div>
| Komentářů |
|
|
|||||
|
|||||||
|
||||||
|
|||||
|
|||||||
|
|||||||
|
|||||||
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!